1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Audio issues

Discussion in 'Automobilista - Help & Support' started by Charles Coutts, Jan 4, 2018.

  1. Charles Coutts

    Charles Coutts New Member

    Joined:
    Jan 4, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I've noticed a hissing or whining sound when running (at least) Formula Ultimate, V10 and V12 cars. I don't hear it when I run shifter karts though. I adjusted the volumes and isolated it to the engine sounds. However, when I open the .wav files in the sounds folder, everything sounds normal. Anyone have any ideas? I've already made sure my audio settings in the config tool are correct and verified my files in Steam.

    Thanks!
     
  2. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    420
    Likes Received:
    254
    Hello there, it is known bug but so far we haven't been able to nail what exactly is causing it. It for sure is not issue with audio files.

    When you say you isolated it to engine sounds, can you confirm/describe how you did so?

    Can you reproduce this bug at any time? What settings, how many AI cars, audio settings?

    Thank you!
     
  3. Charles Coutts

    Charles Coutts New Member

    Joined:
    Jan 4, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I isolated it to engine sounds using the volume sliders in-game.

    I've noticed it when racing both online and offline, with and without AI and I even noticed it with the Endurance mod I downloaded the other day. What do you want to know as far as audio settings? I'm using on-board audio with a Kraken headset.
     
  4. Heitor Facuri Cicoti

    Heitor Facuri Cicoti Good Member

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    358
    Likes Received:
    128
    Isn't it the helicopter sound? It is from environment, not engine sounds, but that's what usually kept playing in the background on some Mod tracks for me.
     
  5. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    420
    Likes Received:
    254
    What audio output configuration (Config tool)?
    AudioPostFX level in game options? If you may, pls test different levels, does distortion occur. How many cars on track was there?

    It's not such distinctive sound. It's best described as very loud white noise.
     
  6. Charles Coutts

    Charles Coutts New Member

    Joined:
    Jan 4, 2018
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Stereo Headphones and Vsync/Enable DynHUD both unchecked. I've been trying to reproduce the problem, but haven't been able to yet. Funny, it's been going on a few weeks now, but it seems to be working because I posted here?
     
    • Funny Funny x 1
  7. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    420
    Likes Received:
    254
    Hehe. Thats somewhat my experience. You don't know would you laugh or cry.
    I never got to reproduce it, yet some team members experienced it too.
    Can you check your AudioPostFX ingame audio options setting? Perhaps if it was on "Full" maybe you lowered it when isolating to engine sounds (adjusting sliders)? Pls report what is current setting, as it turns on/off certain audio, well, post processing.
     
  8. 2ndLastJedi

    2ndLastJedi Active Member

    Joined:
    Sep 7, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    27
    Is this the same noise ? I am getting this with all cars in all races now but it seems to only happen when a lot of cars near me !

    Its quite piercing and annoying ! is this on my end or an AMS thing because ive never heard it before and ive only just came back to AMS after getting back into 2D racing . Full grid of cars per track unless i get a CTD then i reduce by 2 at a time till it loads !
    Screenshot (10).png
     
    Last edited: Jan 10, 2019
  9. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    420
    Likes Received:
    254
    @2ndLastJedi Have you verified this happens with AMS content as well?
    This is probably something to do with that mod wav samples.
     
    Last edited: Jan 10, 2019
  10. 2ndLastJedi

    2ndLastJedi Active Member

    Joined:
    Sep 7, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    27
    I was just using the same content as Paul from RD on YouTube (MCR at Guapore) and its there but not as loud! I can get a clip if needed. It's happening only when lots of cars are near.
     
  11. 2ndLastJedi

    2ndLastJedi Active Member

    Joined:
    Sep 7, 2016
    Messages:
    166
    Likes Received:
    27
    At 0:45 - 0:49 you can hear it and at 3:48 again and numerous other times throughout the video .
     

Share This Page