1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Heusinkveld pedals disturbs the menus

Discussion in 'Automobilista 2 - Help & Support' started by Dennis Karlsson, Apr 30, 2021.

  1. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Hi

    I can't play this game because the game accepts pedals movements as menu inputs.
    When pedals are not used they register as -100% on the axis scale. When fully pressed it registers at 100% on the axis scale.
    This make the menus scroll forever. The only thing that makes it stop is pressing the throttle and the brake 50% which makes 0% at the axis scales.

    Is there a way to disable controller input on the menus? If not ... can you implement it?
     
    Last edited: Apr 30, 2021
  2. BrunoB

    BrunoB Un-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2020
    Messages:
    1,131
    Likes Received:
    246
    To the best of my knowledge: NO :(
    I have critisised this leftover from some game-ish service where Reiza like the Mad guys think its smart to be able to use your game pad :rolleyes: for menu control.
    The only thing you can try is to find the socalled "Menu spring strength" in the menus and change it to 0.
    But my experience is that it doesnt help :(
     
  3. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Thank you for answering. No, the menu spring strength did not help.

    Game looks nice but is unplayable as it is.
    I hope they will make the game pad menu selection an option. For me it's enough to be able to make my selections with the mouse or make the up/down/left/right bindable.
     
  4. newtonpg

    newtonpg Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Dec 29, 2018
    Messages:
    189
    Likes Received:
    63
    Agree.
    People would help you more easily if you add a signature containing your hardware specs
    Anyway your question seems above my knowledge

    Edit: Sorry I re-read OP you've got a Hioa9s4d13fkmdnrruni pedal
     
  5. F1Aussie

    F1Aussie Active Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    814
    Likes Received:
    198
    Why do you press your pedals when in the menus? I have some sprint pedals and they have never triggered anything in the menu but then I have no need to press them when not driving.
     
  6. Biucci

    Biucci New Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    The issue is related to pedals (or any other input) calibration. When not pressed, signals should be 0, not -100%.
    I'm not talking about in game calibration, I'm specifically referring to the axis scaling of your usb controller, which translates the analogue readings of each axis to the 16 bit signals used by Windows.

    This can be done via DIView for generic USB controllers, Pro and Ultimate pedals or via the dedicated software for other models, like the Sprint pedals with SmartControl.
    You should be able to find these tools on Heusinkveld website.
     
    • Agree Agree x 1
    • Informative Informative x 1
  7. BrunoB

    BrunoB Un-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2020
    Messages:
    1,131
    Likes Received:
    246
    Hey I suddenly got an idea.
    If the DIView thing doesnt solve the problem then how about the DXTweak2 - where you can tweak all the pedal (and wheel) axis as much as you want.
    And add low and upper deadzones.
     
  8. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I don't press the pedals. The pedals are reporting -100% while not pressed.

    I've tried so many times to fix this via DIView and I haven't succeded. What ever I enter in DIView still makes the scale go from -100% to 100%. I have the Pro pedals BTW.
     
  9. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Opening DXTweak2 pops up infinite number of error messages "An invalid argument was encountered.". I guess it's because the pedal scales are not centered.
     
  10. BrunoB

    BrunoB Un-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2020
    Messages:
    1,131
    Likes Received:
    246
    Im probably wrong here - but could it be because your DXTweak is a bad version.
    I have seen some versions functioning bad in different Windows versions.
    Im using DXTweak2_4.30.229 and at least in my W7 its functioning perfect.
     
  11. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I just tried to unplug my pedals and start the DXTweak2. It worked just fine.
    What I can see it does the same things that DIView does or am I wrong?
     
  12. BrunoB

    BrunoB Un-Known Member

    Joined:
    Jun 13, 2020
    Messages:
    1,131
    Likes Received:
    246
    Sorry. You are probably right.
    To the contrary of DXTweak I dont really know DIView.
    But I know that you can tweak as example axis and deadzones in DXTweak.:)
     
  13. DaVeX

    DaVeX AMSUnofficial Staff Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    1,673
    Likes Received:
    816
    Basic question...did you try calibrating your pedals in-game?
    how those work on calibration menu page?
     
  14. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Yes, it doesn't make things better. I don't know if I need the pedals untouched when I enter the calibration. But I can't. I can't even enter the calibration menu without pressing the pedals to 50%.
     
  15. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I guess the developers doesn't read this forum.
     
    • Agree Agree x 1
  16. DaVeX

    DaVeX AMSUnofficial Staff Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    1,673
    Likes Received:
    816
    ...they read it but seems more a problem related to pedals...did you try to reach at Niels or their support page?
    Maybe he can help you in a better way.
     
  17. Edilson Freshi

    Edilson Freshi Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 9, 2016
    Messages:
    56
    Likes Received:
    94
    I hate this "feature" that use controller inputs on menus. It could be better if there is an option to disable controller inputs on menus.
     
    • Agree Agree x 2
  18. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I e-mailed the support at Heusinkveld the same day I started this thread. Haven't heard anything from them yet.
     
    • Optimistic Optimistic x 1
  19. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Yes, it seems like it's just not me who have problems with this. Why not make it an option!?
     
    • Agree Agree x 1
  20. Dennis Karlsson

    Dennis Karlsson New Member

    Joined:
    Apr 30, 2021
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    I made a video showing the problem.

     

Share This Page