1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

I just tried Bass Shakers on my humble rig for the first time.

Discussion in 'General Discussion' started by SwaggerJacker, Apr 8, 2020.

  1. F1Aussie

    F1Aussie Well-Known Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    1,134
    Likes Received:
    300
    Hey there folks, i have unsuccessfully been trying to find info on how many amps i can run off a PC soundcard but can't find anything. I currently have 2 amps, do you know if you can connect more than two? Cheers.
     
  2. Nolive721

    Nolive721 Active Member

    Joined:
    May 17, 2020
    Messages:
    138
    Likes Received:
    46
    hello

    In order to clarify my own setup so this will hopefully help people here


    I have 2 nobsound stereo amps. you have 3 ways of connecting source, bluetooth, 3.5mm jack and USB.
    I use USB so they appear like this in Windows sound settings, as "speakers" but they are obviously the amps driving the bass shakers

    the pink highlighted Realtek audio is the drive of my actual Sound speakers and I have a 5.1 system connected to the MB jacks so I could not use it for the Nobsound anyway

    upload_2021-5-15_11-6-57.png


    In Simhub, they are showing up as such "USB speakers" as they are in Windows

    the picture below shows how I am setting one Nobsound and pair of shakers, and this exact same principle is replicated to the 2 other Nobsound / 4 bass shakers that are fitted on my Rig

    upload_2021-5-15_11-9-47.png
     
    Last edited: May 15, 2021
  3. Gagaryn

    Gagaryn Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Dec 26, 2019
    Messages:
    405
    Likes Received:
    176
    Is it a 5.1 sound card? If so, you have 6 channels available so you could run up to 6 shakers from three stereo amps.
    I only use 4 shakers so for simplicity I used a four channel amp - Douk Audio M4. Works perfectly with the little Dayton pucks.
     
  4. F1Aussie

    F1Aussie Well-Known Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    1,134
    Likes Received:
    300
    Can't recall if 5.1 or 7.1, will have to check that out. Good to know about potentially 6 channels.
     
  5. InfernalVortex

    InfernalVortex Active Member

    Joined:
    May 10, 2020
    Messages:
    410
    Likes Received:
    230
    The sheer number of ways to gobble up USB slots is incredible in sim racing.

    1. Wheelbase
    2. Pedals
    3. Shifter
    4. VR headset
    5. wireless keyboard/mouse combo for sim rig
    6. Button Box
    7. Bass shakers

    I know guys run additional HUDs, and multiple shifters, and I'm using a combination keyboard/touchpad which puts two USB devices in one, which is a big help. But I just dont see how everyone has so many usb slots. I've seen PCIe USB cards, but they all seem to have very mixed reviews about whether they will work or not.

    I have 9 slots... I think I can bypass one of the USB ports on my case with a dual USB rear panel plate, so I can get up to 10 without add ons... never thought I would ever see a need for it... but here we are.
     
    • Funny Funny x 1
  6. Elcid43

    Elcid43 Member

    Joined:
    Apr 3, 2020
    Messages:
    75
    Likes Received:
    33
    Powered usb hub
     
    • Agree Agree x 1
  7. InfernalVortex

    InfernalVortex Active Member

    Joined:
    May 10, 2020
    Messages:
    410
    Likes Received:
    230
    Isn't it best to only use for things you dont have to use at the same time, though?
     
  8. Elcid43

    Elcid43 Member

    Joined:
    Apr 3, 2020
    Messages:
    75
    Likes Received:
    33
    I have my mouse, keyboard, button box and headset plugged into the powered usb. Things like my wheel and pedals are plugged directly to the pc. I use the hub for "unimportant" things to help keep from a wiring nightmare
     
    • Like Like x 1
  9. F1Aussie

    F1Aussie Well-Known Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    1,134
    Likes Received:
    300
    I have been using one for years for my wheelbase, button boxes and pedals and never had any problems.
     
    • Like Like x 1
  10. Nolive721

    Nolive721 Active Member

    Joined:
    May 17, 2020
    Messages:
    138
    Likes Received:
    46
    Would such device not induce latency to an extent?
     
  11. Elcid43

    Elcid43 Member

    Joined:
    Apr 3, 2020
    Messages:
    75
    Likes Received:
    33
    I am not 100 percent sure so that is why I use it for keyboards and such.
     
  12. F1Aussie

    F1Aussie Well-Known Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    1,134
    Likes Received:
    300
    Not that i have ever noticed, it's seamless for me
     
  13. Andy

    Andy Member

    Joined:
    Mar 25, 2020
    Messages:
    46
    Likes Received:
    8
    Hi folks.
    Im currently using a jetrace gameseat for my extra immersion, but thinking of setting up a shaker system.
    Could someone confirm how many amplifiers and USB sound cards I would need to run 4 transducers?
    Im getting a bit confused after trawling the web...
     
  14. F1Aussie

    F1Aussie Well-Known Member

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    1,134
    Likes Received:
    300
    Depends how many channels you have on your amp / s or whether you run them in parallel.
    I have one sound card that I am running two two channel amps off, one shaker for each corner
     
    • Like Like x 1
  15. Nolive721

    Nolive721 Active Member

    Joined:
    May 17, 2020
    Messages:
    138
    Likes Received:
    46
    Nobsound stereo amp one by pair of shakers is what I use
    25bucks each small and no problem after 2yrs of use through USB ports

    driving the shakers through simhub and welcome to proper tactile world

    ps I had a jetrace before but honestly shakers are two steps above
     

Share This Page