1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Troubleshooting - Automobilista 2

Discussion in 'Automobilista 2 - Help & Support' started by Heitor Facuri Cicoti, Apr 4, 2020.

  1. McClutch

    McClutch Active Member

    Joined:
    Jan 30, 2021
    Messages:
    329
    Likes Received:
    134
    That's a general issue and not related to any specific cars model.
    It can happen to a lot of types, particularly cars from 1.0 era and ASM1. I have not yet seen it on cars that came after version 1.1
     
  2. Thomas Müller

    Thomas Müller New Member

    Joined:
    Sep 16, 2021
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hello,
    since the last Radeon driver update 21.8.2 and 21.9.1 as well as AMS2 Update, AMS2 only runs stable for a few minutes at 90 FPS in the Oculus Quest 2 with the Radeon 6900XT and the Ryzen 5800X (ASUS B550 MB).
    After a few minutes, the frame rate drops to 40 FPS and the picture jerks without end. The error can only be eliminated by restarting the game.

    First, after a few minutes of playing, my CPU frame time increases from 6 ms to over 12 ms and more. After that, the GPU frame time increases and the FPS drop from 90 to below 45 FPS. Reducing the graphics settings is unsuccessful.

    I think the CPU frame time is the problem !!


    It doesn't matter whether I play with SteamVR and Virtual Desktop (wireless) or with SteamVR and USB cable and OculusApp.

    Is the problem already known?

    UPDATE 19.09.21:
    I installed version 21.8.2 and it did not improve anything. I'm still trying 21.6.2

    UPDATE 21.09.21:
    I installed version 21.6.2 and it did not improve anything.

    UPDATE 23.09.21:
    I installed version 21.9.2 and it did not improve anything.

    UPDATE 28.09.21:
    Today I reduced all graphics settings to a minimum and it didn't bring any improvement. I also tried s with cable and WLAN. I reinstalled the game, no improvements.

    UPDATE 29.09.21:
    I have cleanly removed the AMD Adrenaline drivers and only installed the current driver 21.9.2 of the AMD 6900XT in the device manager. There was no improvement.
    Then I noticed that I installed SteamVR in a beta version (1.20.2). I uninstalled the beta and installed an official version (1.19.7). Here I was able to postpone the problem a bit. It now only occurs after driving for 5-10 minutes.
    I also noticed that my Oculus app is running in a beta version. I also uninstalled this and installed an official one. Here, too, there were no improvements.

    UPDATE 29.09.21:
    I have now tried the AMD drivers from 21.4.2 - 21.9.2 and nothing has improved (all without Adrinaline).

    UPDATE 05.10.2021:
    Even a clean, newly installed Win10 was unsuccessful.

    UPDATE 06.10.2021:
    Today I tried it without SteamVR and without Virtual Desktop ..... so via the OculusApp with cable directly. Everything works great here Somebody should understand that.

    Now I have no more solutions. I'm waiting for the next AMS2 update


    Greetings Thomas
     
    Last edited: Oct 5, 2021
  3. Haris1977

    Haris1977 Active Member

    Joined:
    Apr 7, 2020
    Messages:
    336
    Likes Received:
    74
    I m facing some random hic ups (more of a sudden stop of flow for some millisecs, then the flow "starts" again). They are not happening in the same part of track or in same time, but at random times and places (but are vissible in replays, when they happen..)

    All my drivers are up to date, i play the game in full screen mode, vsync off, in a 144 hz g-sync dell monitor (capped fps in 140), render frames ahead 1 (in game and in nvidia's cp also). No matter the graphical settings (low, medium, high) the hic up is there. It is not a "stuttering" issue, as we know it:(

    Any ideas bout that?
     
    Last edited: Sep 17, 2021
  4. Tony Binelli

    Tony Binelli Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Apr 26, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    111
    I have had this for ever and so have the guys i race with but mine might only happen a couple of times a race. just a very quick stutter
     
    • Agree Agree x 1
  5. Emery Emond

    Emery Emond New Member

    Joined:
    Mar 31, 2020
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    * Grateful for any suggestions or help, THANKS

    *** GPU fans shut down on AMS2 startup ...

    - When I start up AMS2 it quickly turns off my 6800 GPU fans.
    - No matter if it starts from Steam or desktop icon.
    - Have tried all possible GPU setting for fans, every time I start (only) AMS2 the fans quickly shut down AND stay off while playing AMS2.
    - No other sim does the above (rFactor 2, iRacing, or ACC).
     
  6. Nei Fidelis

    Nei Fidelis New Member

    Joined:
    Oct 23, 2021
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Logitech G920 stops working if I join multiplayer
    Game Version
    1.2.4.4.1823 AVX
    Track & Layout Used: any
    Car Used: any
    wheel: Logitech G920 driver version 2021.3.9205
    Report: Wheel Logitech G920 stops working after joining multiplayer. At the start of the session the wheel doesn't work (no wheel nor pedals and wheel buttons) and the pov changes automatically to bumper camera. It works again after restart the game as long as I don't play on multiplayer.
     
  7. Silvano

    Silvano Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 15, 2016
    Messages:
    308
    Likes Received:
    66
    Did you have also the pit crew flickering badly while doing a pit stop ?
     
  8. Tony Binelli

    Tony Binelli Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Apr 26, 2016
    Messages:
    354
    Likes Received:
    111
    sometimes, it does not seem to follow a pattern
     
  9. Silvano

    Silvano Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 15, 2016
    Messages:
    308
    Likes Received:
    66
    Yes i also see the flickering very random, sometimes a lot and sometimes nothing.
    So we have the same issue and it doesent seem to be a bug from AMS2.
     
  10. patrick le

    patrick le New Member

    Joined:
    Jun 28, 2021
    Messages:
    8
    Likes Received:
    4
    Hello - I'm getting a crash when trying to play AMS2 in VR mode but ONLY when going into the Settings > Performance.

    Few things I want to mention:
    1. Everything was running fine for me until I updated the Settings > Performance > Resolution. I was unable to change this setting but all other settigns in the Performance section was editable. I decided to uninstall, delete all AMS2 folders (in Documents and Steam), and reinstall.
    2. After re-install, I'm able to start the game in VR and race. The crash only happens when trying to go into Settings > Performance.

    Has anybody experienced this before? Are there any log files or other steps I can take to troubleshoot?
     
  11. krissangel

    krissangel New Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    21
    Likes Received:
    3
    I can't do new champ anymore with the notformedia beta.
    custom AI + new champ (v10 gen 1) = crash
     
  12. krissangel

    krissangel New Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    21
    Likes Received:
    3
    In fact, all the champs where i use custom liveries crash with or without the custom AI file.
    If i use custom champ and select the car with custom liveries and custom ai, it seems to be ok (not tested all)
     
  13. Garnet

    Garnet New Member

    Joined:
    Saturday
    Messages:
    5
    Likes Received:
    3
    Trying to delete
     
    Last edited: Nov 27, 2021 at 7:30 AM
  14. Bo Stamper

    Bo Stamper New Member

    Joined:
    Mar 15, 2019
    Messages:
    19
    Likes Received:
    3
    Just a simple dedi server question...what are the correct numbers for Practice/Qualify/RaceLiveTrackPreset for Damp, Default Progressing, Green, Heavy Rubber, Light Rubber, Medium Rubber, and Wet in the server.cfg file?
     
  15. Shriukan

    Shriukan Touristenfahrten Community Reiza Backer

    Joined:
    Sep 23, 2019
    Messages:
    862
    Likes Received:
    554
    You can check in for this in
    http://localhost:9000/api/list/enums/livetrack_preset
    (the changelog has useful info :p)

    The values you set after "PracticeLiveTrackPreset", "QualifyLiveTrackPreset", "RaceLiveTrackPreset" are

    Code:
        "list" : [
          {
            "value" : 0,
            "name" : "Default Progressing"
          },
          {
            "value" : 1349535451,
            "name" : "Wet"
          },
          {
            "value" : 875514911,
            "name" : "Damp"
          },
          {
            "value" : -1183931915,
            "name" : "Green"
          },
          {
            "value" : 368565426,
            "name" : "Light Rubber"
          },
          {
            "value" : -1697720237,
            "name" : "Medium Rubber"
          },
          {
            "value" : 1455398808,
            "name" : "Heavy Rubber"
          }
        ]
      }
    }
     
  16. Bo Stamper

    Bo Stamper New Member

    Joined:
    Mar 15, 2019
    Messages:
    19
    Likes Received:
    3
    Thank you, Shriukan!!! I just skimmed over the changelog, but didn't see the correct URL. I didn't know the last part of it was api/list/enums/livetrack_preset
     
    • Like Like x 1
  17. Bo Stamper

    Bo Stamper New Member

    Joined:
    Mar 15, 2019
    Messages:
    19
    Likes Received:
    3
    Ok, how about Simhub overlay using the global map? I'm the only one in my Discord that can't get Simhub to work with AMS2. I've used the -borderless and -windowed command line options and I have PC2 set for Shared Memory and PC1 set for UDP Protocol Version.
     
  18. Shriukan

    Shriukan Touristenfahrten Community Reiza Backer

    Joined:
    Sep 23, 2019
    Messages:
    862
    Likes Received:
    554
    I use shared memory and udp in pc2 mode
    No need to use launch parameters, am2 has a borderless windowed mode. no need to chane ports either. I set the udp rate at 9.
    Strange because it all works fine. For the map you don't even need UDP. SHared Memory is enough, but both can be left on. Maybe it is best to join the Simhub discord and check for help there.
     
  19. muffi

    muffi New Member

    Joined:
    Feb 12, 2021
    Messages:
    8
    Likes Received:
    7
    Hi!

    Started v1.3 after having not played a few months.

    Cleared all folders under "C:\Users\user\Documents\Automobilista 2"

    Settings all done, including steering configuration with hardware:
    Fanatec DD2 + Button Endurance module, Heusinkveld Sprints.

    Mode: Custom wheel, separated pedals

    All button assignments done including steering axis left/right, after that calibration wheel+pedals done.

    When starting race and leaving pit i cant steer, it doesnt respond, and FFB holding strength much too strong (Gain 45 set, in Fanatec driver 40%).
    Have no problems in ACC.

    Any hints?

    Cheers
     
  20. Rocco Thamm

    Rocco Thamm Member Reiza Backer

    Joined:
    Jan 26, 2020
    Messages:
    30
    Likes Received:
    25
    No problem here with similar hardware and driver 21.11.3
    Done a 50min race with the Reverb G2 at stable 90Hz without problems.
    ___

     

Share This Page