1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Force Feedback (FFB) thread (Logitech, Thrustmaster, Fanatec, OSW, etc.)

Discussion in 'Automobilista - Help & Support' started by Tomy, Mar 10, 2016.

  1. tpw

    tpw Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    224
    Likes Received:
    129
    I think you'd be far better off plugging your wheel in before you start the game. Or just leaving it plugged in all the time like I suspect many of us do.
     
    • Agree Agree x 1
  2. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    As tpw said you should avoid plugging wheel after game has loaded. If i do that with g25 it doesn't work at all.

    Also, what difficulty level you chosen when first starting game? Check if steering help is set to off, that could make wheel "not respond". Also, "speed sensitive steering" that should be 0%.
     
  3. Kevin Peat

    Kevin Peat Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    173
    Likes Received:
    50
    I unplug my T300 from the mains when not driving as I find the fan noise irritating but always plug it in before starting a sim and it works great.
     
  4. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    Thats fine too - key is to have it plugged in and ready (calibrated(?)) prior to starting a game.
     
  5. Rodders

    Rodders Active Member Reiza Backer

    Joined:
    Jul 25, 2016
    Messages:
    228
    Likes Received:
    52
    You just have to unplug your T300 USB connection to power down the wheel.

    The best way I know of to initialise your wheel is boot windows, login then plug your wheel in and let it finish initialising, then run the game.
     
    • Agree Agree x 1
  6. rocafella1978

    rocafella1978 Member Reiza Backer

    Joined:
    May 22, 2016
    Messages:
    88
    Likes Received:
    10
    any updated CSW V2 settings? i just can't get mine right. (also REIZA would it be possible to edit posts?) makes it easier for settings and updating such posts.
     
  7. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    Can you describe in detail what problems you have with it?
     
  8. rocafella1978

    rocafella1978 Member Reiza Backer

    Joined:
    May 22, 2016
    Messages:
    88
    Likes Received:
    10
    will do, will post pictures of settings/ screenshots. the feeling is cars slide all over no under or oversteer feeling at all, very jaggy sudden feedback over kurbs. (is it possible to check FFB while in game? if so how do i bring this up?)
     
  9. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    It is not possible to check FFB while driving. Post screenies pls :)
    Force Feedback Strenght - what do you have this at?
    FFB Low Force Boost - what level?
     
  10. sherpa25

    sherpa25 Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 11, 2016
    Messages:
    129
    Likes Received:
    4
    I noticed this relatively new option, what does this do, is it similar to Minimum Force?
     
  11. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    • Winner Winner x 1
  12. rocafella1978

    rocafella1978 Member Reiza Backer

    Joined:
    May 22, 2016
    Messages:
    88
    Likes Received:
    10
    thank you for your help. here are the screenshots for my CSW V2 and CSP V2.
    20160731133658_1.jpg 20160731133655_1.jpg 20160731140355_1.jpg 20160731140359_1.jpg
    anything i need to edit in config.ini or controller.ini?

    on the CSW Formula Steel steering wheel I have:
    S_4
    SEn: AUt
    FF: 100
    SHo: 100
    AbS: OFF
    LIn: OFF
    dEA: OFF
    drI: OFF
    For: 100
    SPr: OFF
    dPr: OFF
     
    Last edited: Jul 31, 2016
  13. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    That seems fine, i'd suggest trying low force boost at 0%.
    Also, can you pls post difficulty tab as well, plus rates and axis screenshot too?
    Thanks!
     
    • Like Like x 1
  14. rocafella1978

    rocafella1978 Member Reiza Backer

    Joined:
    May 22, 2016
    Messages:
    88
    Likes Received:
    10
    @Domagoj Lovric, thank you for your help. Axis & Rates are in the post above and "Difficulty" is in this post.
    image.jpeg
    thank you in advance.
     
  15. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    All seems fine there, for the moment i can only suggest lowering / zeroing of low force boost. After that, try to lower overall ffb strenght.
    Other thing i would try is turning off SHO for a test.
     
    • Like Like x 1
  16. rocafella1978

    rocafella1978 Member Reiza Backer

    Joined:
    May 22, 2016
    Messages:
    88
    Likes Received:
    10
    thank you @Domagoj Lovric will test and try what you wrote. appreciate it.

    with ZERO LOW FORCE BOOST, everything feels much much better and smoother and no crazy movements anymore! thanks! (no only graphics...)
     
    Last edited: Aug 2, 2016
  17. patchedupdemon

    patchedupdemon New Member

    Joined:
    Dec 28, 2016
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    hi guys just bought this game and i cant turn a single lap.my wheel spins from side to side while still and while trying to drive.
    t300 with default tm control panel settings,any help would be greatly apreciated
     
  18. Domagoj Lovric

    Domagoj Lovric Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 15, 2016
    Messages:
    524
    Likes Received:
    302
    try negative or positive force strenght in game options, depending on what do you have it set now, try opposite.
     
  19. Manuel Staedel

    Manuel Staedel Member Reiza Backer

    Joined:
    Mar 8, 2016
    Messages:
    35
    Likes Received:
    7
    Is that possible, that the FFB of AMS are clipping?
    I have got a SimuCUBE with the big MiGE and the force are at 50.
    When i take some corners, the FFB are clipping (power constant and no feeling), but the wheel are at the half power.
    When i set it to 30, it clipped at the same position, too.
     
  20. Tassydevil

    Tassydevil Member Reiza Backer

    Joined:
    Apr 13, 2016
    Messages:
    69
    Likes Received:
    7
    Experiencing a FFB problem.
    When doing laps, no specific number, I am losing FFB and the wheel as no feeling whatsoever.
    I press my reset FFB button (not sure whether that is suppose to work), still no FFB.
    I check whether the preset for my wheel is still loaded and go on track still no FFB.
    I have to get completely out of AMS and fire the game back up again then FFB is ok until this all happens again.
    So far today in the last hour it has happened 4 times.
    Anyone been experiencing this problem?
    My signature shows what wheel I have.
     

Share This Page